Fél méter átmérőjű csigaház??

0 Comments

Neeem, ez nem egy csigaház a képen. Vajon tudod, hogy akkor micsoda? Elárulom. Egy ammonitesz váz másolata.

Mi az az ammonitesz?

A tudósok szerint több millió évvel ezelőtt élt élőlények, melyeknek a pontos elnevezése: “előrenéző szifótölcséres fejlábúak“. Ez az élőlény puhatestű volt, de, hogy mit jelent az, hogy “fejlábú”, a képről megtudod. Igen, jól látod. Az ammonitesz nem úgy közlekedett, mint a csigák, hanem inkább mint a polip. Ezért úgy tűnhetett, mintha a fején lettek volna a lábai…

Foto: m.blog.hu

Az ammonitesz váz

Az ammonitesz váza, akár az egy méter átmérőt is elérhette. Igen sokféle ammonitesz faj létezett, viszont az többnyire közös volt bennük, hogy házuk nem térben csavarodott, ahogy a csigák többségének, hanem síkban. “A ház egy primitív, hólyag alakú kamrácskából indult ki. Amikor az állat kinőtte lakókamráját, másik építésébe kezdett, átköltözött a következőbe, ami már nagyobb volt, mint az előző. A korábbi kamra elzáródott egy kalcitlemezzel a későbbitől. A kamrák válaszfalainak és a ház külső héjának csatlakozása a loba (vagy lobus), rajzolatuk sokszor látható a fosszíliák felszínén.” (Wikipédia)

Az én ammonitesz házam érdekessége

Jómagam napokig készítettem a képen látható, fél méter átmérőjű ammonitesz ház másolatot, és közben mitsem tudtam a válaszlemezek adta rajzolatokról. Csak úgy spontán, egy belső ötlettől vezérelve húztam a vonalakat a váz felszínére. Csak később tudtam meg, hogy ez milyen fontos. A másik érdekesség, az általam készített váz síkban történő csavarodása, hisz a fentiekben láthattad, hogy ennek milyen nagy jelentősége van az ammoniteszek kinézetében.

Hihetetlen tervek!

Az van a szívemen, hogy itt nincs még vége a kövület és az őskori maradvány másolatok készítésének. Sőt, ez még csak a kezdet! Emberileg nézve teljesen lehetetlen vállalkozásnak tűnik, de a lelki szemeim előtt egy múzeum lebeg. Egy olyan múzeum, mely Isten dicsőségét, nagyságát hirdeti majd. Ha értékesnek tartod ezt az ötletet, és többet szeretnél tudni róla, vagy szeretnél a részese lenni ennek az indulásnak, akkor kattints ide és írj nekem!

Lehet neked is egy!

Viccesen szólva, a képen látható alkotás a prototípus. Már tudom, hogy tudok ilyet is csinálni, úgyhogy ha szeretnél saját ammonitesz házat, csak kattints ide és írd meg az elképzelésedet! Egy kissebbet nyilván gyorsabban tudok elkészíteni, de a festékrétegek száradása miatt így is napokig tart majd. Jól mutatna a szobádban egy ilyen? Akkor írj, és megbeszéljük a méretet és az árat is!
webszámláló

Címkék: , , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?